• مازندران، بابل، جاده گنج افروز، بابلکنار ناحیه صنعتی درونکلا شرقی
  • info@kkzm.ir
  • 01132535101

بیماری مرکبات

بیماری مرکبات

بیماری آنتروکنوز مرکبات

عامل بیماری: بیماری آنتراکنوز به گروهی از بیماری‌ها گفته می‌شود که در برگ، میوه و سرشاخه، لکه‌های زخم مانند و بافت مرده تشکیل می‌شود و عامل آن قارچ‌های آسروول‌دار هستند.

بیماری آنتروکنوز مرکبات

کیمیا کاران زرین مامطیر

علائم بیماری آنتراکنوز:

این بیماری به گل‌ها، برگ‌های جوان، سرشاخه‌ها و میوه‌ها حمله می‌کند.

آلودگی شدید سرشاخه‌ها منجر به خشک شدن آن‌ها می‌شود که به همین دلیل بیماری خشکیدگی سرشاخه(wither up)  نیز گفته می‌شود.

روی برگ لکه‌های بافت مرده با حاشیه واضح به وجود می‌آید.میوه‌های جوانی که مورد حمله بیماری قرار داشتند، می‌ریزند.

پدیدار شدن لکه‌های زخم مانند چوب پنبه‌ای بر روی میوه‌هایی که دیرتر به بیماری مبتلا شدند.

راه­های پیشگیری و کنترل بیماری آنتراکنوز مرکبات:

تقویت درختان مرکبات و جلوگیری ازضعف آن­ها بوسیله شخم زدن زمین باغ در پاییز، دادن کودهای شیمیایی حاوی نیتروژن، پتاسیم و کودهای دامی به میزان کافی به خاک

آبیاری کافی و به موقع باغ

فاظت گیاه در برابر صدمات مکانیکی

نگه نداشتن زیاد میوه در انبار در دمای زیر ١۰ درجه سانتی­گراد نیز از بروز بیماری در شرایط انبار داری جلوگیری می­ کند.

سمپاشی درختان مرکبات در پاییز یا اواخر زمستان

استفاده از قارچ­کش پس از هرس کردن در کنترل بیماری تا اندازه‌ای موثر است.

بیماری پوسیدگی قهوه­ای

عامل بیماری

بیماری پوسیدگی قهوه­ای میوه مرکبات، یکی از مهمترین بیماریهای قارچی مرکبات است. گونه های قارچ فیتوفتورا (Phytophthora) در نواحی تولید مرکبات، علاوه بر مرگ ریشه، طوقه و گیاهچه­ها، موجب پوسیدگی میوه می­شوند.

علائم بیماری پوسیدگی قهوه­ای

بیماری گیاهی پوسیدگی قهوه ای با انتقال اسپور قارچ از سطح خاک و حرکت مستقیم اسپور به سمت میوه آغاز می­شود و به تدریج یک طرف میوه به رنگ کرم تا قهوه ای درمی­آید. عفونت گسترش یافته و پوست آلوده، چرمی و سفت می­شود. میوه­های مبتلا، عموماً می­ریزند و از قسمت پوسیده میوه بوی تندی متصاعد می­شود که از مشخصه­های این بیماری است. تحت شرایط مرطوب اسپورهای قارچ به صورت گرد سفید رنگ در سطح پوست توسعه پیدا کرده و در تماس با میوه­های مجاور انتشار می­یابد. میوه­های ریخته شده پای درخت مورد حمله میکروارگانیسم های دیگر قرار گرفته و پوست از حالت چرمی به پوسیدگی نرم و آبدار تغییر می­کند. شدیدترین خسارت پوسیدگی در میوه­هایی است که قبل از برداشت علائم بیماری را نشان نمی­دهند وسپس در انتقال به انبارعلائم پوسیدگی ظاهر شده و به میوه­های دیگر انتقال پیدا می­کند.

کیمیا کاران زرین مامطیر

راه­های پیشگیری و کنترل بیماری پوسیدگی قهوه­ای

قطع شاخه‌هایی که در تماس با زمین هستند.

جمع آوری میوه های پوسیده و آلوده و مدفون نمودن آن ها در عمق ۵۰ سانتی متری خاک.

کاهش مصرف ازت که قدرت رشد درخت را تا حدودی کاهش می‌دهد.

کاشت نهال در ارتفاع ۲۰ سانتی متری از سطح خاک، ایجاد زهکشی مناسب و استفاده از آبیاری قطره‌ای در کنترل این بیماری موثر است.

استفاده از قارچ کش‌های مناسب در ارتفاع ۱/۵-۱ متری از سطح خاک و قبل از شروع بارندگی توصیه می‌شود.

بیماری لکه قهوه ای آلترناریایی مرکبات

عامل بیماری

بیماری لکه قهوه­ای آلترناریای مرکبات یکی از بیماری های قارچی محصولات کشاورزی محسوب می شود. قارچ عامل بیماری Alternaria alternate می­باشد. لکه قهوه ای آلترناریای مرکبات یا پوسیدگی آلترناریایی مرکبات بیشتر به سرشاخه های ترد و جوان حمله کرده و برگ های مسن دربرابر این بیماری مقاوم هستند.

علائم بیماری لکه قهوه ای آلترناریایی مرکبات

بیماری به صورت لکه­های قهوه­ای بافت مرده (نکروتیک) روی برگ، میوه و سرشاخه­های جوان برخی از ارقام مرکبات دیده می­شود. این لکه­ها معمولاً در اواسط بهار روی برگ­ها ظاهر شده، به سمت رگبرگ پیشروی می­کنند. این لکه­ها، حاشیه ای زرد رنگ دارند که در اثر سم عامل بیماری­زا بوجود آمده و به سرعت بافت گیاه را از بین می­برد. بیماری غالباً سبب ریزش زود هنگام میوه­های جوان شده و یا در سطح پوست آنها برجستگی­های کوچکی به رنگ قهوه ای یا قهوه ای تیره ایجاد می کند. سطح لکه های روی پوست میوه به سهولت جدا شده و می ریزد و در نتیجه حالت آبله ای به پوست میوه داده و چنین میوه هایی ارزش بازار پسندی خود را از دست می دهند.

راه­های پیشگیری و کنترل بیماری لکه قهوه­ای آلترناریایی

کاشت ارقام مقاوم و پایدار

هرس به موقع و حذف بقایای آلوده گیاهی

دوری از آبیاری زیاد و کوددهی کودهای ازته

درختان آلوده را با سموم مناسب محلول پاشی کنند.

بیماری اسکپ مرکبات

عامل بیماری

اسکب مرکبات بر اثر قارچ fawcettii elsinoe ایجاد می شود. کنیدیهای این ویروس بی رنگ، تک سلولی و بیضوی­اند. علاوه بر کنیدیهای بیرنگ، کنیدیهای رنگی و سوزنی شکل نیز روی لکه­ها تولید می­کند که این کنیدیها جوانه زده و کنیدیهای بی­رنگ تولید می­کنند. اندازه­ی آسکوسپور 12-10 × 6-5 میکرومتر می­باشد و کلنیهای برجسته با رشد کند به رنگ بژ یا قهوه­ای در محیط کشت تولید می­کنند.

کیمیا کاران زرین مامطیر

علائم بیماری اسکپ مرکبات

بیماری اسکب مرکبات(Citrus Scab)  روی برگها، شاخه ها و میوه ها اتفاق می افتد و باعث ریزش برگ و میوه های نارس می­شود. نشانه ­های آن ابتدا به صورت جوش­های کمی برجسته که شامل قارچ و بافت میزبان است، ظاهر می­شود و به رنگ صورتی تا قهوه­ای در می­آید. پس از آن، درحالیکه جوش­ها توسعه پیدا می­کنند زگیلی می­شوند و شکاف برمی­دارند و رنگ آنها قهوه­ای متمایل به زرد و سرانجام خاکستری تیره می­شود. سن بافت میزبان در زمان آلودگی، گونه و رقم، روی اندازه لکه­ها و میزان برآمدگی تأثیر می­گذارد. به طوریکه لکه­هایی که روی بافت­های مسن­تر به وجود می­آیند، مسطح و آنهایی که روی بافت های جوان تشکیل می­شوند، برجستگی بیشتری دارند. همچنین در یک سطح برگ آلوده، برجستگی هایی به جای زگیل تشکیل می­شود و گسترش می­یابد و در همان قسمت­ها در طرف دیگر برگ، فرورفتگی­هایی به وجود می­آید.

راه­های کنترل و پیش­گیری بیماری اسکپ مرکبات

احداث خزانه برای تولید پایه و پیوندک در فاصله­ی دور از باغ­های تجاری که ممکن است آلودگی حضور داشته باشد.

نیاز به قارچ­کش­های مخصوص و خودداری از آبیاری بارانی.

هرس منظم درختان، این امر باعث حذف اسپورها شده و از پراکنش آنها جلوگیری می­کند.

کنترل شیمیایی با قارچ­کش­ها که باید در شروع آلودگی در خزانه انجام شود.

بیماری استابورن(ریز برگی مرکبات)

عامل بیماری

بیماری استابورن یا ریزبرگی مرکبات (stubborn citrus) که در برخی منابع به این بیماری لجوج یا لجباز نیز گفته می­شود توسط یک اسپیرو پلاسمای مارپیچی به نام Spiroplasma citri ایجاد می­شود. عامل این بیماری اسپیروپلاسما است. این پاتوژن­ها پروکاریوتهایی هستند که سلول آنها فاقد دیواره سلولی است، اسپیروپلاسماها قابل کشت بر روی محیط­های آزمایشگاهی­اند و با مایه زنی به زنجرکها منتقل می­گردند.

علایم بیماری استابورن

علائم در درختان مرکبات به گونه است که تولید محصول را به شدت کاهش می دهد به طوری که درختان تعداد اندکی میوه نسبت به سالهای گذشته تولید می­کنند همچنین اندازه میوه ها نیز حالت طبیعی همیشگی را ندارد و کیفیت میوه نیز کاهش پیدا کرده و این موجب می شود محصول قابلیت انتقال به بازار را نداشته باشد. البته علائم صرفا در میوه قابل مشاهده نیست بلکه برگ­ها نیز درگیر این بیماری می­شوند در کل باید اشاره کرد درختان آلوده رشد مطلوب و طبیعی نخواهند داشت و این موجب می شود شاخه و سرشاخه­ها کوچکتر از اندازه طبیعی باشند. این را می توان با درختان سالم مقایسه نمود معمولا در درختان آلوده به بیماری ریز­برگی مرکبات شاخه ها متراکم بوده و بطور غیر عادی به سمت بالا گرایش می­یابند در چنین حالتی برگها نیز حالت کوچک و فنجانی شکل شده و بسیار ضخیم­تر از حالت عادی می­شوند. البته برگهای جوانتر رنگ پریده و ریزتر می­شوند.

یکی از بارزترین علائم ها در بیماری استابورن ظاهر شدن گل یا شکوفه در تمام فصول سال یعنی حتی در زمستان می باشد،این پدیده شکوفه دهی خارج از فصل می باشد هر چند شکوفه ها تولید میوه ندارند یا اگر تبدیل به میوه شوند بسیار کم می باشد و کیفیت لازم را نیز ندارد،و جالب است بدانید میوه ها در کل نامتقارن بوده و به طور کل حالت طبیعی یک میوه را ندارد. درختان آلوده به بیماری استابورن یا ریز برگی مرکبات موجب می شود درختان در فصل زمستان دچار ریزش برگ شوند.

راه­های کنترل و پیش­گیری بیماری استابورن

استفاده از پیوندک­های عاری از بیماری برای تکثیر نهال.

مبارزه با زنجرک­های ناقل و علف­های هرز.

ریشه­کنی درختان آلوده در باغ­های جوان.

ارتباط با ما:

درس دفتر مرکزی :

تهران خیابان شهید بهشتی- خیابان قائم مقام فراهانی،کوچه ششم، پلاک 6-طبقه 3

تلفن تماس :

021-8795

فکس :

021-88715459

آدرس کارخانه :

مازندران بابل جاده گنج افروز بابلکنار ناحیه صنعتی درونکلا شرقی

تلفن تماس :

011-32535101-3

فکس :

011-32535104

ایمیل :

Info@kkzm.ir

مقالات


آفات برنج

آفات برنج

آفات پسته

آفات پسته

بیماری مرکبات

بیماری مرکبات

بیماری ­های خیار

بیماری ­های خیار

قارچ کش

قارچ کش

کنه کش

کنه کش

دسته بندی


    پروژه ها


    اطلاعات تماس


    ساعات کاری


    شنبه
    8:00 تا 16:00
    یک شنبه
    8:00 تا 16:00
    دو شنبه
    8:00 تا 16:00
    سه شنبه
    8:00 تا 16:00
    چهار شنبه
    8:00 تا 16:00
    پنج شنبه
    8:00 تا 14:00
    جمعه
    تعطیل