بیماریها یک پیشامد شایع روی گیاهان هستند که بیشتر اوقات باعث ایجاد زیانهای اقتصادی جبران ناپذیر بر روی محصولات و کاهش کیفیت محصول میشوند. بنابراین مدیریت بیماریهای گیاهی یک مؤلفه حیاتی برای بازدهی بیشتر محصول است. منشاء اصلی خسارات گیاهان و محصولات گیاهی بیماریها می باشد که می توانند توسط شمار زیادی از موجودات زنده بیماریزا ایجاد شوند. اکثر بیماریهای گیاهی که در حدود ۸۰۰۰ نوع هستند، توسط قارچها شکل میگیرند به گونهای که همواره دغدغه کشاورزان، مبارزه با این دست از بیماریها بوده است. قارچها گروهی بسیار بزرگ و متنوع از میکروارگانیسمها هستند. قارچهای گیاهی درواقع سلولهایی هستند که حاوی هستههایی با پیوند غشایی است، این سلولها تهی از کلروفیلاند. سلولهای قارچها دیواره محکمی دارند. قارچها ساختاری روینده دارند که در آن بخشی از رشد بهسمت هوا و بخشی دیگر داخل بافتهای ارگانیسمی که روی آن قرار دارند، رشد میکند.
تکثیر قارچها هم از روشهای جنسی و هم با شیوههای غیرجنسی صورت میگیرد. قارچها از طریق هاگهایی که به فراوانی یافت میشوند، ازدیاد میکنند. هاگها از طریق باد، آب، خاک، پرندگان و حشرات روی سطوح گیاهان منتقل میشوند. وقتی یکی از گیاهان باغ آلوده به قارچ شد، لازم است که سایر گیاهان را از آلودگی قارچی محافظت کرد. بیماریهای گیاهی که توسط قارچها ایجاد میشوند منجر به کاهش محصولات، بروز علامت روی گیاه، تأثیر منفی روی گلها و میوهها و در نهایت مرگ گیاه میشوند انواع مختلف قارچ کشهای طبیعی و سم قارچکش ( قارچکش شیمیایی) به همین منظور استفاده می شوند. سم قارچ کش آفت کشی است که باعث از بین رفتن یا جلوگیری از رشد قارچها و اسپورهای آنها میشود. از سم قارچ کش میتوان برای کنترل قارچ هایی که به گیاهان آسیب میرسانند از جمله زنگ زدگی، کپک زدگی و آفت زدگی استفاده کرد.
ضرورت استفاده از قارچ کشها:
سه دلیل عمده اینکه قارچکشها استفاده میشوند عبارتند از:
کنترل یک بیماری در طول مدت استقرار و توسعه یک محصول.
افزایش تولید محصول و کاهش آسیب. درختان میوه بیمار ممکن است بخاطر نقصان تعداد برگ هایشان در اثر بیماری محصول کمتری بدهند. زیرا برگها که برای عمل فتوسنتز یک عامل ضروری به حساب می آیند توسط بیماریها تحت تأثیر قرار می گیرند. خسارات می توانند قسمت خوراکی گیاه را تحت تاثیر قرار دهند و یا بخاطر بد فرم کردن شکل میوه می توانند بر روی بازار پسندی میوه تأثیر منفی بگذارند.
بهبود طول دوره انبار داری و کیفیت محصول برداشت شده. گاهی اوقات بزرگترین زیانهای بیماریها پس از برداشت میوه رخ می دهد. قارچها بیشتر اوقات میوهها، سبزیجات، پیازهای داخل انبار و دانه های انبار شده را فاسد و غیرقابل مصرف میکنند.
انواع قارچهای گیاهان
لکه سیاه
لکه سیاه مخصوصاً برای کسانی که گل رز پرورش می دهند بسیار آشنا خواهد بود. این مشکل قارچی رایج از طریق لکه های سیاه، خاکستری یا قهوه ای آن که روی برگ های گیاه ایجاد می شود و باعث ریزش آنها می شود، شناخته می شود.
بلایت (آتشک یا بادزدگی)
بلایت یک بیماری جدی است که گوجه فرنگی و سیب زمینی را آلوده میکند. بیماری گوجهفرنگی و آفات و بیماری سیب زمینی میتواند محصول را از بین ببرد یا آن را غیرقابل خوردن کند. بلایت از برگ های قهوه ای و بیرنگ که از لبه ها شروع میشود، شناخته می شود. برگ ها تمایل به خشک شدن و پیچ خوردن به داخل دارند و در شرایط مرطوب نیز ممکن است با رشد قارچ سفید همراه باشد. هم گوجه فرنگی و هم سیب زمینی می توانند لکه های قهوه ای ایجاد کنند که به زخم های پوسیده تبدیل می شوند.
سفیدک کرکی
سفیدک کرکی به برگها و سایر قسمتهای گیاه که در سطح زمین رشد میکنند حمله میکند. این نوع کپک در شرایط خنک، شرجی و مرطوب رشد میکند و بیشتر در گیاهان جوان و ناسالم یا هر گیاه تحت فشار ایجاد میشود. سفیدک کرکی دارای چندین سویه مختلف است و میتواند واکنشهای متفاوتی را در گیاهان مختلف ایجاد کند. برای برخی، باعث زرد شدن برگها و ساقهها میشود، در حالی که در سایر گیاهان، مانع گلدهی میشود. بهترین راه برای درمان سفیدک کرکی این است که به محض مشاهده علائم، گیاهان آلوده را از بین ببرید، زیرا سم قارچ کش ها برای این گونه از بیماری های گیاهی به خوبی عمل نمیکنند.
زنگار (زنگ)
زنگار یکی از ساده ترین بیماری هایی است که میتوان آن را شناسایی کرد زیرا به نظر می رسد که شبیه زنگ زدگی در گیاهان ایجاد میشود. پس از پدیدار شدن، کنترل آن بسیار دشوار است، اما هر نوع زنگ مخصوص یک گیاه است، بنابراین در باغ پخش نمیشود. اگر در باغی زنگ زدگی وجود داشته باشد، باید قسمت های آلوده را جدا کرد و از بین برد. کودهای حاوی نیتروژن بالا، به حداقل رسانده شود. در عوض، کودهای حاوی پتاسیم بالا به تقویت برگها کمک میکند. در طول فصل، میتوان برای جلوگیری از ایجاد یا بازگشت زنگ از محلول قارچ کش استفاده کرد.
کپک پودری
کپک پودری در شرایط خاک خشک، در آب و هوای مرطوب و شرجی، پیشرفت میکند. آنها میتوانند گل رز و کلماتیس را آلوده کنند. معمولا در سطح بالای برگهای گیاه رشد میکند، همچنین می-تواند به قسمت زیرین برگ یا ساقه گسترش یابد. در صورت آلوده شدن، گیاه ممکن است زرد یا در نهایت قهوهای شود و برگها میمیرند. بهترین راه برای مدیریت آن حذف و از بین بردن قسمت های آلوده گیاه و حفظ خاک با آبیاری و مالچ است.
آنتراکنوز
آنتراکنوز یک بیماری رایج گیاهی است که بسیاری از گونه ها را تحت تاثیر قرار میدهد. بیشتر در گوجه فرنگی، خیار، لوبیا و میوههایی مانند خربزه، یافت میشود. با نقاط کوچک و فرورفته ای که روی میوه ها و غلاف ها ظاهر می شود و دارای زخمهای صورتی در مرکز هستند، شناخته میشوند. در صورت یافتن آنتراکنوز، می توان با حذف هرگونه برگ آلوده و اطمینان از حفظ سلامت گیاهان با جایگزینی خاک با کمپوست غنی شده، آن را کنترل کرد.
پژمردگی
پژمردگی، طیف وسیعی از گیاهان و سبزیجات از جمله گل داودی، فلفل، گوجهفرنگی، سیبزمینی و میوهها را تحت تاثیر قرار میدهد. در این نوع بیماری قارچی، برگهای پژمرده میتوانند زرد یا قهوه ای شوند. با اجتناب از کودهای حاوی نیتروژن بالا و استفاده از کود مایع گیاهی برای کمک به ارتقاء گیاهان سالم و قوی می توان از تشکیل پژمردگی جلوگیری کرد.
ویروس گیاهی (موزاییک)
تعدادی از بیماری های ویروسی گیاهی وجود دارد که می تواند گیاهان و سبزیجات را تحت تاثیر قرار دهد، اما بیشتر مربوط به یک گیاه یا گروهی از گیاهان است. آنها می توانند توسط حشرات مکنده شیره، از طریق دانه ها یا با ابزار آلوده منتقل شوند. خیار و سیب زمینی، بیشتر مستعد ابتلا به ویروس گیاهی موسوم به موزاییک هستند، این را از الگوی موزاییک روی برگ می توان شناسایی کرد، جایی که لکه یا زردی وجود دارد. یکی از ساده ترین راه ها برای جلوگیری از ظاهر شدن آن در باغ، استریل کردن هر گونه ابزار و استفاده از حشره کش برای جلوگیری از حشرات مکنده شیره است. در صورت ظهور در گیاهان، باید خاک را خارج کرده تا از گسترش بیماری جلوگیری شود. کود گیاهی مایع همچنین میتواند به رشد قوی و سالم گیاهان کمک کند، بنابراین آنها را کمتر مستعد این بیماری میکند.
برخی از قارچکشهای معروف
کاپتان
این سم یکی از قارچکش-های بسیار مؤثر با اثرات تماسی–حفاظتی در دنیا است تا آنجاییکه آنرا قارچکش معجزهآسا مینامند. کاپتان با مهار سنتز تركیبات آمینو و آنزیمهای دارای گروه تیول در قارچ پاتوژن عمل کرده و مانع از فعالیت آنزیمهای دخیل در متابولیسم فسفر مانند برخی اكسیدازها، هیدروژنازها و كوانزیم A میشود. این سم که با نام ارتوساید نیز در بازار شناخته میشود باعث زیبایی و خوش رنگ تر شدن میوه ها می شود که این مسئله در میوه های سیب، گلابی، هلو و زرد آلو ملموس تر است. سم کاپتان برای کنترل بیماریهای آنتراگنوز، لکه سیاه سیب، پوسیدگی تلخ سیب، پوسیدگی سیاه گونه های بوتریتیس، لکه برگی گیلاس، مرگ گیاهچه، سفیدک های داخلی مانند سفیدک های داخلی سیب زمینی و گوجه فرنگی، لکه آجری برگ بادام، لکه برگی ناشی از سپتوریا، بیماری های غربالی درختان میوه هسته دار و چندین بیماری دیگر استفاده می شود.جالب است بدانید که این سم را میتوان برای محافظت رنگ، پلاستیک و چرم نیز مورد استفاده قرار داد.
بردوفیکس
بردو (bordeaux mixture) یک قارچکش و باکتریکش حفاظتی – تماسی است که با نام بردوفیکس نیز شناخته میشود. این سم برای پیشگیری و درمان انواع بیماریهای قارچی و باکتریایی درختان میوۀ دانهدار، هستهدار، نیمه گرمسیری خزاندار، خشکباری، همیشه سبز، دانه ریز، سبزی، صیفی، زینتی و غیرمثمر توصیه میگردد. بردوفیکس با داشتن pH حدود ۷، در تمام فصلهای سال قابلاستفاده است.
این قارچکش با تجمع یون مس در سلولهای قارچی و تشکیل کمپلکس با آنزيمهای حاوی گروه سولفیدریل، هیدروکسیل، آمینو یا کربوکسیل آنها را غیرفعال کرده و با ایجاد اختلال عمومی در متابولیسم عوامل بیماریزا را از بین میبرد.
اکسی کلرور مس
اکسی کلر مس که با نام تجاری کوپراکسی کلراید و کوپراویت نیز شناخته میشود از طریق اتصال به گروه کربوکسیل و آمین پروتئینها عمل کرده و با مهار آنزیمها و اختلال در متابولیسم سلولی از رشد قارچهای پاتوژن جلوگیری میکند.اکسی کلرور مس (Copper Oxychloride) یک سم قارچکش-باکتریکش سیستمیک با اثرات حفاظتی است که برای کنترل طیف وسیعی از بیماریهای درختان میوه سردسیری، هستهدار، سبزی و صیفیجات، مرکبات، نخلها و گردو مورد استفاده قرار میگیرد. که از انواع آن بیماریها میتوان به کنترل آتشک درختان میوه دانه دار, کنترل بیماری هایی نظیر بلایت و سفیدک دروغی, کنترل زنگ و انواع لکه بر برگ های محصولات کشاورزی, جلوگیری از گموز در مرکبات و پسته و جلوگیری از پوسیدگی فیتوفترا طوقه در درختان هسته دار نام برد.
پروپیکانازول
قارچکش پروپیکانازول در بازار با نام تجاری تیلت موجود میباشد. این قارچکش از گروه شیمیایی تریازولها بوده که علیه طیف وسیعی از بیماریهای قارچی استفاده میگردد. قارچکش پروپیکانازول سیستمیک بوده و از دیمتیلاسیون استروئیدها جلوگیری میکند. محل اثر پروپیکانازول, دی متیلاسیون C-14 در حین بیوسنتز ارگوسترول و حرکت به سمت تجمع استرولهای C-14 متیل میباشد. فقدان این استرولهای نرمال رشد قارچ را کاهش داده یا متوقف میکند, به ویژه از حمله این قارچها به بافت میزبان جلوگیری میکند. بنابراین پروپیکانازرول بیشتر به صورت ممانعت کننده رشد مورد استفاده قرار میگیرد تا کشنده قارچ.
سم پروپیکانازول در ایران برای کنترل بیماریهایی مانند سیاهک هندی گندم، فوزاریوم سنبله گندم، سپتوریوز گندم، سیاهک آشکار نیشکر، سوختگی غلاف برنج و زنگ های غلات مورد استفاده قرار میگیرد. بهترین نتیجه مصرف قارچ کش تیلت در مراحل اولیه بیماری حاصل میشود.